Obama vill skärpa kraven på finansinstitut

Uppdaterad: 04:30
USA:s president Barack Obama presenterade på onsdagskvällen hur han vill förändra reglerna för det finansiella systemet i USA.

Barack Obama kallade sin långa lista av förslag för den största översynen av regleringarna för det finansiella systemet sedan den stora depression på 1930-talet.

Presidenten vill med sin plan förhindra att höstens dramtiska finanskris ska kunna ske igen. Flera av förslagen handlar om att myndigheternas kontroll av banker och försäkringsbolag ska öka.

Centralbanken, Fed, ska övervaka alla finansinstitutioner som är så stora att om de skulle gå i konkurs skulle det hota den finansiella stabiliteten.

Banker och försäkringsbolag ska också vara tvungna att sätta undan pengar i goda tider för att kunna hantera förluster när det går dåligt.

Obama meddelade också att ny myndighet ska inrättas. Myndigheten ska kontrollera att banker och bolåneinstitut inte lurar eller vilseleder sina låntagare. Husägare ska ha klart för sig vilka villkor som gäller för de lån som de tagit. Så har inte alltid varit fallet säger Barack Obama.

Presidentens förslag kommer nu att skickas till kongressen. Där väntar förmodligen hårt motstånd från republikanerna som är skeptiska till mer myndighetskontroll av finanssystemet.

Klas Wolf-Watz, Washington
klas.wolf-watz@sr.se