Iransk människorättsorganisation:

200 regimkritiker gripna eller försvunna

Uppdaterad 03:03
Den New Yorkbaserade iranska människorättsorganisationen International Campaign for Human Rights uppger att uppemot 200 regimkritiker, aktivister och inflytelserika journalister i Iran hittills har gripits eller försvunnit efter att ha deltagit i protesterna mot mot den iranska regimen.

Amnesty International rapporterar om både gripanden, försvinnanden och dödsfall på flera platser i Iran.

Både i Teheran och i flera andra iranska städer, bland dem Tabriz, Shiraz och Babol, uppges civilklädd och uniformerad polis ha slagit till mot större och mindre manifestationer och fört bort människor.

Utländska journalister tillåts inte rapportera från protesterna, som fortsatt för femte dagen i rad, och det förekommer stora störningar av mobil- och internettrafiken i Iran.

Det rapporteras också om manifestationer till stöd för den omvalde presidenten Ahmadhinejad i Iran.

Den besegrade presidentkandidaten i Iran, Mir Hossein Mousavi, uppmanar sina anhängare att ägna torsdagen åt fredliga demonstrationer eller moskébesök.

Torsdagen har av Mousavi utropats till nationell sorgedag för att hedra dem som dödats i de nu fem dagar långa protesterna mot det officiella resultatet av presidentvalet i Iran.

Iransk statskontrollerad media uppger att sju människor hittills dödats i protesterna mot president Ahmadinejads regim.

Det finns dock inga oberoende uppgifter om antalet döda, bland annat på grund av de restriktioner den iranska regimen lagt på utländska journalister.