Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Guvernörsval i Kalifornien skjuts upp

Publicerat tisdag 16 september 2003 kl 07.30
Det uppmärksammade guvernörsvalet i Kalifornien kan komma att skjutas upp. Orsaken är att en domstol anser att röstkorten kan vara bristfälliga.
Domstolens utslag kom som en total överraskning för de flesta, den högst ansvarige för valorganisationen, Kevin Shelley, fick själv beskedet mitt under en presskonferens. – Du skojar, var hans första reaktion. Förvirringen är stor både bland Kaliforniens väljare och de som vill bli valda. Vad det handlar om är att domstolen anser att valsystemet där vissa disktrikt har elektroniska röstmaskiner, medan andra har den gamla typen med pappersvalsedlar och stansmaskiner, är orättvist, eftersom just stansmaskiner även av valmyndigheterna betrakas som osäkra. Det är för allmänhetens bästa valet skjuts upp, säger domstolen. Valet som först gäller om den sittande guvernören Gray Davis ska tvingas lämna sin post, och i andra hand vem som i så fall ska ersätta honom, har inte enbart fått uppmärksamhet på grund av att det rör sig om USA:s folkrikaste delstat med en av världens största ekonomier, utan också för att skådespelaren Arnold Schwarzenegger vill ta över positionen som guvernör. Men just nu handlar det alltså om när valet blir av. I en vallokal här i San Fransisco, där vissa redan börjat rösta, träffar jag valfunktionären Emilys Santos som just nu varken vet ut eller in. – Vi måste trycka om en del valsedlar, men jag vet inte riktigt än vilka förändringar vi måste genomföra, säger hon. Gårdagens beslut överklagas inom en vecka, det blir i så fall Högsta Domstolen som får fälla det slutliga avgörandet. HD har tidigare vid flera tillfällen ändrat appellationsdomstolens utslag. Jämförelser görs naturligtvis med alla turer i presidentvalet 2000 mellan George Bush och Al Gore , där rösträkningen och stansmaskiner i Florida till sist också blev en fråga för Högsta Domstolen. Skulle valet i Kalifornien skjutas upp kommer det troligen att genomföras först i mars, vilket politiska bedömare säger kommer att gynna den sittande guvernören Gray Davis, som annars enligt opinionsmätningar löper stor risk att bli bortröstad den 7 oktober. Men just nu är spekulationerna och frågorna många - och det handlar mer om juridik än om politik.
Anders Ask, San Fransisco anders.ask@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".