Italiensk vänsterbesvikelse över folkomröstningen

I EU:s ordförandeland Italien väckte resultatet av den svenska folkomröstningen om EMU förstämning inom vänstern som är starkt proeuropeisk till skillnad från Silvio Berlusconis högerregering. Senatorn Tana Da Zuluetavi som representerar vänsterdemokraterna och sitter i senatens utrikesutskott är besviken på det svenska vänsterpartiet.
Intresset för folkomröstningen var överraskande starkt i Italien. Det berodde inte minst på att hoppet om ett ja var så stort i oppositionspartierna, tror Tana Da Zuluetavi som är senator för det största oppositionspartiet vänsterdemokraterna. Sveriges bidrag till eurosamarbetet hade varit värdefullt för europeisk demokrati säger senator Da Zuluetavi. I Italien är euromotståndet i stort sett begränsat till högern, där premiärminister Berlusconi är, vad senator Da Zuluetavi kallar, en instinktiv antieuropè. Det är därför som oppositionen i Italien satte så stort hopp till Sverige säger senator Da Zuluetavi. Nu anar hon tvärtom att Sveriges betydelse för den europeiska vänstern minskar, att Sveriges röst kommer långtifrån just när den hade behövts nära.
Titti Nylander, Rom titti.nylander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".