Inte heller företagstäta Gnosjö röstade ja

Svenska folkets nej till euron var ju ett misslyckande för näringslivet, som i debatten hävdat att euron skulle öka konkurrenskraften. Inte ens i den småföretagartäta Gnosjöbygden verkar invånarna ha brytt sig om det argumentet. Nej-majoriteten var till och med större där än riksgenomsnittet.
– Det förvånar mig faktiskt, säger Kjell Svensson som är vd för Ewes stålfjädrar i Bredaryd. Jag har väl försökt att påverka folk och diskuterat med dem under lugna, sakliga former. Men nu har vi resultatet. Ni småföretagare har alltså misslyckats med att övertyga era anställda att rösta ja? – Ja, det kan man väl säga att vi har. Nu är det så att vi sällan bedriver propaganda inom våra företag, men jag har talat med mina medarbetare, säger Kjell Svensson. Hade hoppats på ett ja Med 25 procent av tillverkningen på export hade Kjell Svensson hoppats på en gemensam valuta och därmed billigare och enklare administration. Nu befarar han sämre konkurrensläge för de svenska företagen. Men det verkar inte de anställda och övriga invånare i regionen ha svalt som argument, trots att man är beroende av småföretagens överlevnad. 60 procent röstade nej Faktum är att fler röstade nej här än riksgenomsnittet. I Gnosjö kommun var siffran till exempel 60 procent. Och inte ens alla småföretagare var själva övertygade om eurons nödvändighet. Gordana Gotovac som är anställd på Ewes var en av dem som röstade tvärtemot sin chef. – Jag bestämde mig för att rösta nej efter allt som jag hade hört och sett, säger hon. Jag vet vad jag vill och tycker, det är viktigast. Kjell Svensson tycker att det skulle vara viktigare att få ett ja just för företagets skull. Tänkte du inte i de banorna alls? – Jo, det gjorde jag. Men kanske är det bättre att vi avvaktar lite och ser hur det går för alla andra som ska in i EMU. Sedan kan vi gå med, det är aldrig för sent. Men om vi går med nu kan vi inte ångra oss. Det är det som är problemet, säger Gordana Gotovac.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Anders Borg, SR Jönköping anders.borg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".