Ambassadör för avvisning till Eritrea

Den svenska ambassadören i Eritrea öppnar för utvisning av eritreanska krigsvägrare, trots rapporter om att krigsvägrare dödas och torteras i landet. I ett brev till regeringen skriver Fredrik Schiller att det är okej att utvisa en 28-årig eritrean, som har asyl i Sverige, men dömts till utvisning efter att ha begått brott i Sverige.

Den svenska ambassadören för Eritrea öppnar för utvisning av eritreanska krigsvägrare, trots rapporter om att krigsvägrare dödas och torteras där. I ett brev till regeringen skriver Fredrik Schiller att det är okej att utvisa en 28-årig eritrean, som har asyl i Sverige, men dömts till utvisning efter att ha begått brott i Sverige.

Det handlar om en 28-åring, som fått asyl i Sverige som krigsvägrare, men dömts till utvisning efter att han begått ett allvarligt brott här i landet.

Ambassadör Fredrik Schiller skriver i ett yttrande till regeringen att trots alla rapporter om försvinnanden och tortyr av krigsvägrare i Eritrea, bör mannen utvisas.

– Det är få länder där bilden är så entydig när det gäller risker för att utsättas för olika former av kränkningar. Jag tycker att det är allvarligt att ambassadören uttrycker sig på det sättet, säger Madeleine Seidlitz, som är chefsjurist på Amnesty i Sverige.

Den 28-åriga eritreanen flydde från kriget i Eritrea, vars regering anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Enligt egen utsago rymde han från ett fängelse, där han satt för krigsvägran. Sverige gav honom skydd 2006.

Men snart begick 28-åringen ett grovt brott som gav tre års fängelse och utvisning. Mannen har sökt om nåd hos regeringen.

Migrationsverket, som nyligen stoppat utvisningen av cirka 300 eritreaner på grund av det försämrade läget i landet, har yttrat sig i ärendet.

Verket anser att 28-åringen ska få stanna i Sverige, eftersom risken är stor för att han utsätts för omänsklig behandling i hemlandet.

Men Sveriges ambassadör i Eritrea Fredrik Schiller, som också yttrat sig i ärendet, tycker annorlunda.

Schiller citerar i sitt yttrande till regeringens nådeenhet en amerikansk rapport, som säger att krigsvägrare kidnappas, torteras och till och med dödas i Eritrea. Ändå, skriver han, fortsätter USA att utvisa brottslingar dit.

Fredrik Schiller hänvisar dessutom till höga eritreanska tjänstemän som har sagt till honom att krigsvägrarna inte behandlas illa.

Därför är det okej att 28-åringen utvisas, menar han. Ambassadör Schiller vill inte bli intervjuad i Ekot.

Madeleine Seidlitz, chefsjurist på Amnesty, säger att rätten till skydd mot tortyr är absolut.

-- Oavsett vad man har begått för gärningar finns det ett absolut förbud mot att skicka tillbaka en person till ett land där han skulle komma att riskera tortyr, säger hon.

28-åringens ombud Helen Westlund är upprörd över ambassadör Fredrik Schillers agerande.

– Att han kan uttala sig i en enskild fråga som har så stor betydelse för en person på ett så lättvindigt sätt, säger Helen Westlund.

Justitiedepartementets nådeenhet, som behandlat 28-åringens ansökan i drygt ett halvår, kan inte säga när ett beslut kommer att fattas.

Ivan Garcia
Ivan.garcia@sr.se