Fortsatt bedövning vid svensk slakt

Sverige kommer att behålla lagstiftningen om att djur som slaktas ska vara bedövade. EU:s jordbruksministrar kommer att säga nej till EU-parlamentets krav om bindande undantag för religiös slakt. Jordbruksminister Eskil Erlandsson är nöjd med beslutet.

– Jag känner mig väldigt tillfreds med det förslag som nu ligger på bordet och gör det efter ett mycket idogt arbete från min och mina medarbetares sida.

EU-kommissionen har tidigare lagt ett förslag om bedövning vid slakt. I våras röstade EU-parlamentet för att det skulle införas ett generellt undantag för religiös slakt, som kosher eller halal.

Om det hade gått igenom skulle Sverige ha tvingats ändra sina regler. Men så blir det alltså inte när jordbruksministrarna fattar beslut efter helgen, sa jordbruksminister Eskil Erlandsson efter EU-nämndens sammanträde idag.

– Det innebär ju ett rakt avståndstagande, skulle jag vilja säga, från EU-parlamentets ställningstagande, säger han.

Centerpartisten och jordbrukaren Erlandsson är också nöjd över nya minimiregler i EU vid slakt av djur.

– I resten av EU så finns det möjligheter att höja nivån till den svenska nivån om man så vill. Vi höjer alltså golv och inför minimiregler som att man till exempel ska ha en djurskyddsombudsman på alla större slakterier i unionen. Vi får en gemensam golvnivå som ingen kan gå under och så har det inte varit tidigare. Detta tas i form av en förordning, vilket innebär att den blir direkt bindande för alla, säger Eskil Erlandsson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se