Envisa rykten om kinesiskt Volvo-köp

I dag kom det återigen uppgifter om att Volvo Personvagnar är på väg att få en ny ägare. Ett kinesiskt bolag anges som köpare i tidningar i Kina, men uppgifterna dementeras av Volvos ägare Ford och även av kineserna själva.

Ända sedan Ford la ut Volvo PV till försäljning har ryktena surrat kring eventuella köpare, och i dag kan man väl säga att rykteskarusellen har fått snudd på turbofart.

Ett antal svenska nättidningar vidarebefordrar nyheten från Shanghai Daily, som i sin tur i originalartikeln, citerar medierapporter på onsdagen lokal Asientid.

Den andra stora tidningen China Daily publicerar i stort sett samma artikel och citerar medieuppgifter.

Enligt uppgifterna skulle det nu finnas en preliminär överenskommelse mellan Ford och den kinesiska biltillverkaren Geely, och en fabrik ska byggas i Kina för att tillverka Volvo-SUV:en XC 90. Geely är en liten tillverkare, men de har en snabb tillväxt på den snabbast växande bilmarknaden i världen.

Köpesumman uppges vara minst 3 miljarder dollar, jämfört med vad Ford betalade för Volvo 1999, nämligen ungefär 6,5 miljarder dollar. Halva priset alltså.

Ekot var i mars i år i kontakt med Geely, som redan då pekades ut som köpare, och då dementerades ett eventuellt köp kategoriskt.

Samma person nu som då, nämligen vice vd Daniel Dai, dementerar också i dag.

--  Vi har redan tre gånger tidigare sagt att vi inte är inblandade i det här projektet, säger Geelys vice vd, Daniel Dai

Även John Gardiner på Fords Europahögkvarter i tyska Köln avvisar spekulationen.

--  Vi fortsätter diskutera med flera intressenter, men inga beslut har fattats, säger John Gardiner, Fords pressavdelning i Europa.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se