FN skickar 15 000 soldater till Liberia

FN:s säkerhetsråd väntas senare på tisdagen fatta beslut om en av de största militära insatserna i Afrika. Generalsekreterare Kofi Annan begär att 15 000 man skall sättas in i Liberia i Västafrika.
Trots ett fredsfördrag från juni i år, härjas Liberias landsbygd svårt av beväpnade milisgrupper. De har inget politiskt syfte, utan plundring och diamanthandel är de främsta målen. De flesta är barnsoldater, ofta mer brutala i sin normlöshet än en vuxen rebell. Ingen stabil fred FN godkände en gemensam styrka om 3 500 man från den västafrikanska samarbetsunionen Ecomog, men hittills har resultaten varit klena för att nå en stabil fred. Nu är det USA som begär en styrka om 15 000 man under FN:s befäl. USA har starka band med Liberia som en gång grundades av frigivna amerikanska slavar. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har bifallit önskemålet och presenterar det för säkerhetsrådet i dag, tisdag. Och det är bråttom. Redan i början av oktober vill Kofi Annan att de första FN-soldaterna landsätts i Liberia. Omfattande mandat Det blir i så fall en av de största FN-insatserna i Afrika. Styrkan kommer att få ett robust mandat under den så kallade paragraf 7-regeln, som innebär att använda så mycket våld som situationen kräver för att skydda befolkningen och säkra hjälptransporter, och också avväpna alla barnsoldater. Att FN väljer en så stor insats med så kort varsel, är för att Liberia är nyckeln till stabilitet i hela Västafrika. Grannländer som Guinea, Sierra Leone och Elfenbenskusten påverkas alla av oron i Liberia, med flyktingströmmar över gränserna och med rebellgrupper som bygger upp illegala baser i grannländerna. Dessutom en vapen- och diamanthandel som flödar fritt mellan länderna.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".