Nyköpings flygreklam olaglig

Reklamavtalet mellan Nyköpings kommun och lågpris-flygbolaget Ryan Air är olagligt, slår länsrätten i Sörmland fast i en dom. Avtalet strider mot lagen om offentlig upphandling och länsrätten kräver att Nyköpings kommun gör om hela upphandlingen av reklamkontraktet, värt 55 miljoner kronor.
Det var i våras som Nyköpings kommun tecknade det tioåriga reklamavtalet med lågprisbolaget Ryan Air. För 55 miljoner kronor skulle kommunens namn synas både på flygplanen och på företagets webbsida. Enligt de styrande i kommunen var det här ett smart sätt att placera Nyköping på kartan. Men nu har alltså länsrätten slagit fast att avtalet är olagligt. Inget annat företag fick vara med och konkurrera om marknadsföringsmiljonerna, och länsrätten kräver att Nyköpings kommun låter flera företag vara med i en upphandling om reklamkontraktet. Det här sätter Nyköping i en besvärlig situation. 40 miljoner kronor har redan betalats ut till Ryan Air och att få tillbaka dem bedöms som mycket svårt, enligt kommunens jurist Robert Tholén. Någon ny upphandling har kommunen troligen inte råd med. Det kan i stället bli så att kommunen fullföljer avtalet med Ryan Air eftersom politikerna bedömer att man annars kan dras inför rätta av flygbolaget för avtalsbrott. –Man skulle teoretiskt kunna betala ut pengarna och det finns inga sanktionsmöjligheter mot det. Men det är kanske ganska uppseendeväckande att göra så men det får man ju ställa emot vad kommunen riskerar om vi inte betalar Ryan Air. Men näringslivsfinansierade Konkurrenskommissionen anser att det skulle vara att klart trotsa länsrättens dom. –Länsrätten har ju nu konstaterat att det här ska upphandlas och det innebär att Nyköpings kommun inte kan fullfölja det här avtalet med Ryan Air, säger Per Cronhult på Konkurrenskommissionen.
Åsa Häger, Pär Ivarsson, Samir Abu Eid, Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".