Hundratals åtalade för premiärministermord

På tisdagen inleddes i Serbiens huvudstad Belgrad den rättegång som redan på förhand kallats för historisk. Flera hundra maffiamedlemmar och terrorister står åtalade för grov kriminalitet och inblandning i mordet på Serbiens premiärminister Djindjic den 12 mars i år.
Den kallades Operation Sabel, den serbiska rensningsaktionen då hela den undra världen dammsögs på kriminella. Myndigheterna var mycket nöjda med Operation Sabel och hävdade att den organiserade brottsligheten nu var utplånad. Skott utanför regeringsbyggnad För två dagar sedan passerade en Audi, maffians favoritbilmärke, regeringsbyggnaden i Belgrad och från bilen sköts varningsskott från automatvapen. Varningsskotten inför den megarättegång som börjar i dag försatte den serbiska specialpolisen i högsta alarmtillstånd och Belgrad spärrades av. Från regeringen kom nya tongångar ”kampen mot den organiserade brottsligheten har vi ännu inte vunnit”, hette det nu. Tvivlar på rättegångsapparat Många serber och internationella bedömare tvivlar på att den korrupta serbiska rättegångsapparaten klarar av en stor och komplicerad process som den som inleds på tisdagen mot dem som mördade Belgrads polischef Bosko Buha för ett och ett halvt år sedan och premiärministern Zoran Djindjic för drygt ett halvår sedan. Den huvudmisstänkte för mordet på premiärministern Milorad Lukovic, kallad Legionären, är fortfarande på fri fot. Rapporter från internationella människorättsorganisationer anklagar serbisk polis för ”omåttligt användande av våld” under häktesförhören. Få materiella bevis Det finns få materiella bevis för att fälla de hundratals maffiamedlemmar och terrorister som nu står inför rätta. De flesta av bevisen är muntliga vittnesrapporter från rivaliserande gangstergäng vilket sänker trovärdigheten. Men åklagarna är optimistiska och hävdar att ett par hundra kommer att dömdas till långa frihetsberövanden och några även till livstids fängelse. Rättegången hålls i specialbyggda domstolslokaler och bakom lykta dörrar.
Kjell Albin Abrahamsson, Wien kjell_albin.abrahamson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".