Regeringen utan lösning på höga sjuktal

För att få fler i arbete och för att klara regeringens andra välfärdsmål måste antalet sjukskrivna minska, men frågan om hur det höga antalet sjukskrivna ska halveras är fortfarande olöst. Det framgår av statens budget.
Att regeringen har svåra problem med alla sina viktiga mål för välfärden berättade Ekot på tisdagsmorgonen. Men målet att halvera antalet sjukskrivna till 2008 ses, förutom som ett mål, också som en väg att klara de andra målen om minskad arbetslöshet och framförallt ökad sysselsättning. Sjukfrånvaron måste brytas I budgeten, som Ekot läst, konstaterar regeringen och samarbetspartierna att ”för hög sysselsättning måste utvecklingen av sjukfrånvaron brytas”. Redan i våras presenterade facken ett förslag som innebär att arbetsgivarna betalar mer av sjuklönen, inte bara i början av sjukfrånvaron utan under en längre tid. En anledning till det är att arbetsgivaren ska känna ansvar för anställda som har en längre frånvaro vid sjukdom. Vänsterpartiet emot Regeringen och miljöpartiet är i stort överens om ett sådant förslag men vänsterpartiet sätter sig emot. Eftersom det inte blev någon överenskommelse i våras sänktes istället nivån på sjukpenningen och arbetsgivarna fick betala ytterligare en sjuklönevecka, för att få budgeten att gå ihop. Inte överens nu heller Men inte heller vid budgetuppgörelsen för en vecka sedan kunde partierna komma överens. Vänsterpartiet ville först inte godkänna regeringens budgetförslag, eftersom de inte fick igenom sitt krav om att återställa den sänkta sjukpenningen. Vänsterpartiet fick dock vika sig. Något datum när sjukpenningsnivån ska återställas blev det inte. Till slut gick de med på en skrivning som villkorar återställandet med ett förslag om hur arbetsgivaren tar ett större ansvar vid sjukdom. Det förslaget ska träda i kraft under 2004.
Mari Forssblad mari.forssblad@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".