Mordvapnet skickat till expertis i Birmingham

Det vapen med vilket utrikesminister Anna Lindh mördades har nu skickats till det brittiska kriminaltekniska laboratoriet, Forensic Science Service, FSS. Laboratoriet anses världsledande på sitt område och arbetar med en ny teknik som ännu inte finns i Sverige. Men sekretessen och säkerheten kring det arbetet där är rigorös.
Det brittiska kriminaltekniska laboratoriet kommenterar överhuvudtaget inte sitt arbete. Det enda laboratoriets presstalesmän är villiga att bekräfta är att man har åtagit sig att utföra arbete för den svenska utredningen och att det görs på högkvarteret i Birmingham. Hur lång tid det kommer att ta varken vill eller kan de svara på. Först i världen De bekräftar däremot gärna att de är bäst i världen. FSS, Forensic Science Service, var 1995 först i världen med att lägga upp ett nationellt DNA-register. Där finns nu över 2 miljoner prover från dömda brottslingar och från brottsplatser. FSS har också utvecklat en ny teknik för DNA-testning som kallas LCN, Low Copy Number, och som ännu inte finns i Sverige. Ytterst små prover Med hjälp av LCN-tekniken kan man utvinna DNA-profiler från ytterst små prover, sådana som bara innehåller få celler och inte är synliga för blotta ögat och som kan ha uppkommit genom beröring av ett föremål, till exempel svett i ett fingeravtryck. Men testning med LCN-tekniken tar betydligt längre tid än den vanliga DNA-testningen, normalt flera veckor. Den används än så länge bara för brottsfall som anses särskilt allvarliga, och där andra testmetoder har visat sig inte räcka till.
Agneta Ramberg, London agneta.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".