Knivmördaren i Arvika har tvångsvårdats

Den man som förra veckan knivdödade en femårig flicka i Arvika bedömdes i vintras som så farlig för sig själv och andra att han bevakades av väktare dygnet runt. Orsaken var att han hörde röster. Ändå bedömdes han nu vara så frisk att han kunde vistas ute ensam.
– Att man har varit tvångsvårdad vid ett tillfälle innebär ju inte att man behöver det senare, att man är farlig vid ett senare tillfälle när man har varit inlagd och fått behandling, säger Peter Lewin, verksamhetschef inom psykiatrin i Värmland. Varför betraktades mannen inte som farlig i förra veckan? – Jag kan inte svara på det. Det är ju den bedömning man har gjort och det får väl utredning som både vi internt och polisen gör utvisa om det var en riktig bedömning eller inte. Hörde röster Det är Nya Wermlandstidningen som på tisdagen avslöjar att den 23-årige mannen så sent som i vintras tvångsvårdades med dygnet runt bevakning, eftersom han sa sig höra röster och bedömdes farlig för sig själv och andra. På grund av personalbrist fick ett vaktbolag kallas in. Men tvångsvården upphörde efter några månader, och nu ansågs mannen så stabil att han flyttats till en öppen avdelning där han fick komma och gå. Under en av sina ensamma promenader skedde mordet på den lilla flickan i torsdags. Hårda bestämmelser Bestämmelserna är idag hårda kring vem som ska tvångsvårdas men Madeleine Kristiansson på Riksmedicinalverket, anser att de reglerna nu måste ses över. – Det är ju att det är väldigt, väldigt allvarligt att tvångsvårda patienter så här ska det finnas hårda begränsningar. Men samtidigt är det också så att vi måste inse att när det gäller vissa patienter så måste de tidvis vara föremål för tvångsvård och då måste vi som doktorer våga ta ansvar för detta och vi måste då i det arbetet stöttas av en bra lagstiftning. Dådet i Arvika är samtidigt bara det senaste med psykiskt sjuka personer inblandade. Både vansinnesfärden i Gamla Stan i Stockholm och bärsärkargången med ett järnspett vid en tunnelbanestation i maj ledde till oskyldiga dödsoffer. Särskild riksdagsdebatt Frågan kommer nu troligen bli föremål för en särskild riksdagsdebatt. Det är kristdemokraterna som vill diskutera både förebyggande åtgärder och det minskade antalet vårdplatser för psykiskt sjuka. Det säger Stefan Attefall, kristdemokratisk riksdagsman. – Jag tror att det står uppenbart för de allra flesta att vi har problem inom psykvården i Sverige. Vi har tappat 15 000 platser inom psykvården sedan 1985 och det skulle bland annat svaras upp med att kommunerna skulle ta hand om mycket mer av de här problemen. – Men kommunerna har varken haft resurser eller kanske organisationen för detta. Det här med att de här människorna faller mellan stolarna tror jag är ett av de stora problemen som vi politiker måste ta tag i, säger Stefan Attefall, kristdemokratisk riksdagsman.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Camilla Kvartoft camilla.kvartoft@sr.se
Peter Larsson, SR Värmland peter.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".