Arbetslösheten bland unga allt större

Arbetslösheten fortsätter att öka och ligger på 9 procent visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. För ungdomarna är siffran 30 procent.

– Jag vet att det är många som blir väldigt deprimerade. Man måste hålla sig aktiv och söka ett jobb, det är väldigt bra. Om man bara sitter hemma hela dagen blir man väldigt inaktiv, och kanske hamnar framför tv:n. Och hamnar man där, då kommer man inte därifrån, säger Johannes Törnqvist, som är arbetslös.

Johannes säger att får han inget annat jobb tänker han spela gitarr på gatorna.

– Man kan inte vara kräsen.

Nu slår lågkonjunkturen fullt ut i sysselsättningen. Det märks särskilt bland ungdomar.

På ett år har ungdomsarbetslösheten ökat från 20 till 30 procent, visar nya siffror från SCB, som jämfört arbetslösheten i maj år jämfört med samma månad förra året.

Att arbetslösheten ökat mycket senaste månaderna beror delvis på alla studerande, som sökt sommarjobb.

Det är tufft att vara ung och söka jobb mitt i lågkonjunkturen. Det märker ungdomsarbetsförmedlaren Urban Bjarnehag på Kungsholmen i Stockholm.

– De söker jobb, men får inga jobb och inget svar från arbetsgivarna. De är besvikna naturligtvis. En del är uppgivna och en del är deprimerade, så det ju, säger Urban Bjarnehag på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlarens jobb blir inte bara att förmedla jobb, utan även att uppmuntra, och påminna om att till slut kommer faktiskt en konjunkturvändning, den här gången också. Det vet den som har lite mer erfarenhet.

–  Det är klart att det vänder. Allting vänder, efter varje uppförsbacke finns en alltid en nedförsbacke, frågan är bara hur lång den är, säger Urban Bjarnehag, ungdomsarbetsförmedlaren Urban Bjarnehag.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se