En nordisk valuta?

Sveriges folkomröstning om euron får stor uppmärksamhet i Norge. När svenskarna nu sagt nej nu så borde man istället stärka det nordiska samarbetet, anser en av Norges mest kända ekonomer som kan tänka sig en gemensam valuta i Skandinavien.
Många norska topppolitiker och kända ekonomer ägnade kvällen igår åt att följa den svenska omröstningen. På Sveriges ambassadörs valvaka samlades flera av dom. De följde spänt med på tv samtidigt som de åt köttbullar och prinskorvar. En av landets mest kända ekonomer, Handelsbankens chefekonom i Norge, Knut Anton Mörk, säger att Sverige och Norge nu närmat sig varandra lite mer. Sverige och Norge är stora handelspartner. Sverige är till exempel det land norrmännen importerar mest ifrån. Och hade Sverige infört euron så hade utanförskapet märkts ännu tydligare här: norska företag hade då dagligen handlat med svenska företag i euro. Knut Anton Mörk säger till Ekot att när vi nu istället är flera lander i norr utanför euro-området så skulle det kunna vara bra med en gemensam valuta för Sverige, Norge och Danmark. Kan vi samarbeta ännu mer så skulle en gemensam valuta kunna bli kronan på verket, säger en av Norges mest kända ekonomer. Beatrice Janzon. Oslo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".