Norsk ekonom föreslår en skandinavisk valuta

Sveriges folkomröstning om euron får stor uppmärksamhet i Norge. När svenskarna nu sagt nej, så borde man istället stärka det nordiska samarbetet, anser en av Norges mest kända ekonomer som kan tänka sig en gemensam valuta i Skandinavien.
Många norska toppolitiker och kända ekonomer har följt den svenska omröstningen. Handelsbankens chefekonom i Norge, Knut Anton Mörk, säger att Sverige och Norge nu närmat sig varandra lite mer. – Nu kan vi väl säga att Norge och Sverige står lite mer på samma plan i förhållande till Europa. Båda är lite skeptiska, säger han. Omfattande handel Sverige och Norge är stora handelspartner. Sverige är till exempel det land norrmännen importerar mest ifrån. Hade Sverige infört euron hade utanförskapet märkts ännu tydligare i Norge. Norska företag hade dagligen handlat med svenska företag i euro. Knut Anton Mörk säger till Ekot att när vi nu istället är flera länder i norr utanför euro-området skulle det kunna vara bra med en gemensam valuta för Sverige, Norge och Danmark. – Jag anser att vi skulle kunna ha mer nordiskt samarbete än vad vi har. Faktiskt har vi ett sådant redan inom näringslivet och det syns mer där än inom politiken eller mellan folken generellt, säger han. En gemensam valuta skulle kunna vara kronan på verket för ett närmare samarbete mellan våra tre länder.
Beatrice Janzon, Oslo beatrice.janzon@nrk.no
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".