USA ökar pressen på Israel inför FN-möte

USA väntas använda sitt veto, när FN:s säkerhetsråd senare i dag ska rösta om att fördöma Israels beslut att landsförvisa den palestinske presidenten Yassir Arafat. Men i protest mot Israels bosättarpolitik på Västbanken och i Gaza hotar ändå USA att dra in en del av sitt ekonomiska stöd till Israel.
De senaste tre årens palestinska uppror, den så kallade andra intifadan, har grävt ett djupt hål i Israels kassakista. Landet plågas av mycket höga försvarskostnader, sjunkande bruttonationalprodukt och stigande arbetslöshet. Utan USA:s hjälp, värd omkring 30 miljarder kronor per år, skulle situationen för Israel vara ännu värre. Trots att USA i snart sagt alla lägen ställer upp för Israel, hotar nu Washington med att dra in en del av stödet och det handlar då om pengar som går till bosättarna. I enlighet med den USA-stödda så kallade färdplanen för fred i Mellanöstern lovar Israel att avveckla alla olagliga bosättningar på de ockuperade palestinska områdena. Men uppenbarligen är USA inte nöjt med Israels dröjsmål att verkligen köra bort de illegala bosättarna. I stället byggs bosättningar ut och nya kommer till trots att en nästan enig världsopinion fördömer hela den israeliska bosättarpolitiken. USA är också missnöjt med det israeliska bygget av en barriär, ibland ett stängsel, ibland en mur, mellan de palestinska områdena och det egentliga Israel. Framför allt eftersom barriären ofta byggs på palestinsk mark så att viktiga bosättningar hamnar på den israeliska sidan av den nya, av Israel ensidigt beslutade gränsen mellan israeliskt och palestinskt. Det är möjligt att USA håller inne pengar som straff för bygget av den här barriären, om inte Israel avbryter dom mest uppseendeväckande, planerade intrången på palestinsk mark. Det amerikanska hotet kan vara en effektiv påtryckning på Israel. I morse avslutade den israeliska regeringen ett 20 timmar långt budgetmöte, där man tvingas skära ner inte bara i den sociala välfärden utan också i försvarskostnaderna. Och med minskat USA-stöd kan den ekonomiska krisen i Israel bli ännu värre.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".