Omstritt reklamavtal med Ryanair olagligt

Reklamavtalet mellan Nyköpings kommun och lågprisbolaget Ryanair är olagligt. Det har Länsrätten i Södermanland slagit fast i en dom. Avtalet strider enligt domen mot lagen om offentlig upphandling och länsrätten kräver nu att Nyköpings kommun gör om hela upphandlingen av reklamkontraktet, värt 55 miljoner kronor.
Det var i våras som Nyköpings kommun tecknade det tioåriga reklamavtalet med lågprisbolaget Ryanair. För 55 miljoner kronor skulle kommunens namn synas både på flygplanen och på företagets webbsida. Enligt de styrande i kommunen var detta ett smart sätt att placera Nyköping på kartan. Men nu har alltså länsrätten slagit fast att avtalet är olagligt. Inget annat företag fick vara med och konkurrera om marknadsföringsmiljonerna, och länsrätten kräver nu att Nyköpings kommun låter flera företag vara med i en upphanling om rerklamkontraktet. Det här sätter Nyköping i en besvärlig situation. Inte mindre än 40 miljoner kronor har redan betalats ut till Ryanair, och att få tillbaka dem bedöms som mycket svårt, enligt kommunens jurist Robert Tholén. Någon ny upphandlig har man troligen inte råd med. Och det kan bli så att kommunen fullföljer avtalet med Ryanair, eftersom kommunen bedömer att man annars kan dras inför rätta av flygbolaget för avtalsbrott. Men på näringslivsfinansierade Konkurrenskommissionen menar man att det i så fall skulle vara att trotsa Länsrättens dom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".