Strid mot oljebolag trappas upp i Nigeria

Den nigerianska rebellgruppen Mend, Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse, trappar åter upp kriget mot utländska oljebolag. Shell har regelbundet attackerats sedan 2006, men sedan slutet av maj är det främst det amerikanska oljebolaget Chevron som verkar vara måltavla för våldet.

På frågan om varför just Chevron-anläggningar attackerats den senaste tiden svarar Mend enbart att bolaget råkar befinna sig i de våldsamma zonerna. De bekräftar inte att sabotaget är riktat specifikt mot Chevron, säger Sophie Mongalvy.

Nigeria var tidigare Afrikas största oljeproducent, men på grund av upprepade attacker mot oljebolagens källor och ledningar har nu Angola tagit över förstaplatsen. Sedan Mend grundades 2006 har en tredjedel av Nigerias oljeproduktion slagits ut.

Oljebolaget Chevron har sedan i maj tvingats dra ner på produktion av olja med cirka 100 000 fat per dag. Bolagets presschef Scott Walker vill inte kommentera attackerna utan meddelar via e-post att företaget arbetar med att försöka garantera de anställdas säkerhet.

Mend säger sig kämpa för att den fattiga lokalbefolkningen i Nigerdeltat ska få en större del av landets enorma oljeinkomster. Många i Nigerdeltat identifierar sig med Mend och tycker att de för en rättvis kamp, säger Sophie Mongalvy.

Men i övriga landet betraktas rörelsens medlemmar ofta som kriminella rebeller som försöker tjäna pengar på bland annat kidnappningar av oljearbetare.

Nyligen uppmanade Mend det Internationella fotbollsförbundet Fifa att skrota planerna på att hålla U17-VM i fotboll i Nigeria i höst då de ämnar trappa upp våldet. Det är svårt att bedöma om rörelsen bara vill låta höra talas om sig utomlands eller om de menar allvar med hoten, säger AFP:s journalist.

Anja Sahlberg
anja.sahlberg@sr.se