Rekordmånga kunder på Systembolaget

I går var det rekordmånga som trängdes i Systembolagets butiker. Systembolaget har aldrig tidigare haft så många kunder som under gårdagen. Omkring en miljon besökare och troligtvis försäljningsrekord, säger bolagets informationschef Lennart Agén.

– Det är mycket som talar för att det är den största försäljningsdagen i Systembolagets historia, säger Lennart Agén.

I går hade Systembolaget alltså rekordmånga besökare, omkring en miljon. Det tidigare rekordet var från samma dag, torsdagen innan midsommar, 2006 då 957 000 svenskar handlade på Systembolaget.

Lennart Agén ser flera förklaringar till ökningen. Framförallt den svaga kronan. Nu är det inte längre lika många svenskar åker utomlands för att göra sina alkoholinköp . Trafiken går istället åt motsatt håll.

– Fler och fler danska kunder kommer till våra butiker, sedan har vi historiskt haft många norska kunder men även finska kunder i en större omfattning än tidigare.

Lennart Agén vill inte nämna några exakta försäljningssiffror, men under midsommarveckan, som bara har fyra dagar, så säljer Systembolaget mellan 60 och 70 procent mer än en genomsnittlig femdagarsvecka. Och storsäljaren är densamma år efter år.

– Kryddat brännvin är något som vi svenskar gärna vill ha till midsommar. Vi ser en försäljningsökning på över 1 000 procent den här veckan.

Rickard Krantz är en av alla kunder på Systembolaget.

Du har handlat, är det till midsommar?

– Ja.

Vad blev det?

– En blandning av olika Ales, skotska, engelska och tyska.

Handlar du mer än övriga helger på året?

– Nej, men lite finare kanske, säger Rickard Krantz.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se