EU-toppmötet

Reinfeldt stödjer val av ordförande

Statsminister Fredrik Reinfeldt har länge stött Barrosos omval som ordförande för EU-kommissionen. Reinfeldt hoppas på att Europaparlamentet ska välja Barroso redan i juli och inte vänta till hösten. På en presskonferens i natt i Bryssel betonade Reinfeldt att alla regeringschefer nu står bakom Barrosos omval.

– Vi har låtit alla stats- och regeringschefer uttala sig. Det har uttalats ett enhälligt stöd för att välja José Manuel Barosso för en andra period, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad skulle det innebära om Barosso inte blir vald i mitten av juli?

– Jag har ingen anledning att spekulera kring det, för jag ha fått ett väldigt starkt stöd, ett enhälligt stöd av stats- och regeringscheferna i Europa.

Du har ju tidigare sagt att det är väldigt viktigt att han blir tidigt vald?

– Ja, men det fortsätter jag ju att hoppas. Det är ju det uppdrag jag ju nu har fått av mina kollegor, säger statsminister Reinfeldt.

Det är därför jag ställer frågan vad det skulle innebära om han inte blir vald nu?

– Blir det en kraftig försening och någon oklarhet, så urholkar det ju hur kraftfull kommissionen kan vara och agera till stöd för det svenska ordförandeskapets ambitioner. Det påverkar ju alla EU:s institutioner om vi inte har en kommission som har möjlighet att agera.

Varför tycker du att Barosso är den bästa att leda EU-kommissionen?

– Han har varit kommissionspresident i fem år, han har förmåga att representera små- och stora länder, vara drivande i viktiga frågor som kommit upp under hans tid som kommissionens president, som klimatfrågan och finanskrisen.

– Jag tycker att han vid flera tillfällen också har ställt upp för den inre marknaden och för att stå emot idéer om protektionism, vilket har varit viktigt. Han var indikerad som kandidat redan före valet, vilket inte varit fallet tidigare. Det var liksom möjligt för Europas väljare att ta ställning till detta. Han har ingen motkandidat, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se