Irans andlige ledare ska tala till nationen

Irans högste religiösa ledare, ayatolla Ali Khamenei, kommer idag att tala till nationen för första gången sen protesterna startade efter det kontroversiella presidentvalet. Samtidigt kommer det nya rapporter inifrån landet att fler människor ska ha gripits.

Irans andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, kommer i dag att leda fredagsbönen från universitetet i Teheran.

Enligt BBC ska myndigheterna ha ordnat med bussar till och från universitetet, och ska ha uppmanat folk att komma och lyssna.

Enligt bedömare är Khameneis framträdande mycket speciellt, och ska ses i ljuset av att Khamenei kritiserats för att han med en gång efter det kontroversiella presidentvalet gratulerade president Ahmadinejad till segern.

En talesman för Irans mäktiga Väktarråd sa i dag att man inlett en noggrann undersökning av de 646 klagomål som inkommit kring resultatet av valet den 12 juni.

Klagomålen handlar bland annat om att det inte har funnits tillräckligt med valsedlar, att människor har blivit pressade att rösta på en speciell kandidat och att kandidaters valobservatörer inte har släpps in under rösträkningen.

Den iranska mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, säger att omkring 500 personer har arresterats under de senaste dagarnas protester. Hon kräver att de arresterade omedelbart ska friges, och säger dessutom att presidentvalet i Iran borde göras om under övervakning av FN.

I går deltog hundratusentals människor i en sorgemanifestation för dem som har dödats under protesterna. En marsch som sträckte sig fem kilometer över centrala Teheran.

Tidigare har det framkommit att människor ska ha dödats under den senaste tidens oroligheter, men det är oklart exakt hur många. Enligt officiella siffror rör det sig om åtta personer. Men människorättsorganisation säger att den siffran är mycket större.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se