Lugn midsommartrafik hittills

Uppdaterad: 13:43
De långa köerna med midsommartrafikanter, som i går kväll slingrade sig fram, på framför allt E4:an norrut, minskade under kvällen. Och än så länge nu på morgonen är det lugnt på vägarna i stort sett hela landet, enligt Sveriges Radios trafikredaktion. I Stockholmsområdet har dock en del köer uppstått.

Det har varit väldigt lugnt i trafiken runt om i landet hela morgonen, och på de flesta håll är det fortsatt köfritt. Men strax efter tio började midsommarfirarna i Stockholmsområdet att ge sig ut på vägarna, och det är nu långa köer framför allt ut mot skärgården och söderut mot Södertälje, säger Micke Petersson på Radio Stockholms trafikredaktion.

– Upp mot Roslagen är det trögt. Det är mycket långsamgående trafik redan strax norr från Täby.

Men bortsett från Stockholmsområdet så ser det lugnt ut på vägarna runt om i landet, enligt Sveriges Radios lokala trafikredaktioner.

Trafiken under midsommar, en av årets mest olycksdrabbade trafikhelger, brukar ju vara värst dagen innan midsommar och dagen efter midsommardagen. Det är då bilisterna som ska åka längre sträckor är på väg till och från firandet.

I går var det exempelvis långa köer under eftermiddagen och kvällen, framför allt på E4:an norrut.

Trafikredaktionens Jimmy Halvarsson som bevakar trafiken från Mälardalen och norrut tror att lugnet kommer att hålla sig under dagen och kvällen, men att det blir värre på söndag.

– Då kommer vi nog att få se vad vi såg i går, fast åt andra hållet. Väldigt mycket trafik på riksväg 70, söderut från dalarna, E4/E20 norrut mot Stockholm, E22 förbi Kalmar, E6 i Skåne, all de vägar som folk använder när de åker långt.

Midsommar brukar också vara en av årets stökigaste helger, med mycket fylla och bråk. Och runt om i landet är polisen förberedda med extra personal. I Stockholm kommer det exempelvis finnas poliser på några av de populära skärgårdsöarna under helgen.

Men hittills har det varit lugnt runt om i landet, enligt polisen. Fast utanför Borgholm på Öland blev det en del stök går kväll när några campande midsommarfirare tjuvstartade, säger Kent Andersson på Kalmarpolisen.

– De slog upp sina bopålar i går och då blev det lite stök. De är ju inte ölänningar, för de campar ju inte. Det blir ju lite stök när folk ska trängas på en camping. Folk måste börja nalla på förrådet direkt och då kan det ju bli lite bråk. Det är extra uttag av personal så att vi ska klara lite extra uppgifter, säger Kent Andersson på Kalmarpolisen.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se