Iran

Khamenei kräver ett slut på protesterna

Uppdaterad: 21:15
I ett tal i Teheran i dag krävde Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei att gatuprotesterna upphör. Han uteslöt också alla möjligheter till att det förekommit valfusk och utropade den sittande presidenten Mahmoud Ahmedinejad som vinnare.

– Skulle protesterna fortsätta, får de som deltar i dem ta ansvaret för om det blir en blodspillan. Att försöka ändra ett valresultat med hjälp av gatan är början på en diktatur, sa Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, i ett tal som uteslöt kompromisser. 

Valet har gått rätt till och även om det finns åsiktsskillnader mellan presidentkandidaterna, sa han, så tillhör de i grunden samma familj. Personer som stödjer och utgår från att den iranska staten är baserad på islam.

För peka ut en tydlig fiende, någon som inte kan inlämnas i denna gemenskap, anklagade han västmakter och då främst USA och Storbritannien för att underblåsa protesterna och sprida rykten om valfusk i förra fredagens presidentval.

Talet skedde på universitetsområdet i Teheran, och var direktsänt i TV. För att understryka stödet för regimen, och för att framställa dem som demonstrerat den senaste veckan, bara som en minoritet, hade de mest hängivna samlats i hundratusental inför tv-kamerorna.

Talet avbröts flera gånger när de skanderade död år USA och visade stora porträttbilder på den sittande presidenten.

Kravet från Khamenei att alla protester nu ska upphöra, ökar trycket på oppositionsledaren Mousavi. Om han böjer sig, blir besvikelsen stor bland alla dem, som med kanske risk för sitt liv, nu för första gången sedan den iranska revolution, visat sitt missnöje med regimen, missnöje med korruptionen, en ekonomi i spillror och religiösa påbud.

Men gör han tvärt om och ökar insatsen och stödjer den demonstration som är utlyst i morgon, enligt uppgifter på bloggen Twitter, då fjärmar han sig från det mäktiga Väktarrådet och öppnar för vad som kan bli ett blodbad på Teherans gator.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se