Mordet i Stureby

16-åringen erkänner att han dödat flickan

Uppdaterad: 16:10
Den 16-åring som är misstänkt för mordet på en 15-årig flicka i Stureby i Stockholm i början av juni erkänner att han dödade flickan. Det säger hans försvarare Claes Borgström efter nya förhör i går.

– Han erkänner att han har dödat flickan. Det är ett blankt och rakt erkännande, säger Claes Borgström.

Var han ensam med flickan på platsen?

– Ja, han kommer att bli fälld på sitt erkännande, i kombination med den övriga utredningen. Det kan man förutse redan nu.

Det är alldeles midsommartyst här vid minnesplatsen för den 15-åriga flickan. Blommorna har börjat vissna lite och bläcket på lapparna som folk har lagt här har blivit smetigt i regnet. Det står "sov gott lilla ängel" och "vi saknar dig". Någon har skrivit: "jag känner dig inte men jag tycker om dig ändå”.

Det som kommer att hända nu är att åklagaren och polisen går vidare med sina utredningar. Men i och med erkännandet i dag tycker åtminstone pojkens försvarare Claes Borgström att utgången av fallet är ganska klar.

– Ja, han kommer att bli fälld på sitt erkännande, i kombination med den övriga utredningen. Det kan man förutse redan nu.

Vad talar vi om för straff då?

– Det är en ung pojke, han är nyligen fyllda 16 år. I Sverige håller vi oss till barnkonventionen och har särskilda regler för unga människor. Det betyder i detta fall att sluten ungdomsvård är den påföljd som kommer att komma i fråga. Och där är den längsta tiden fyra år. Det är ett ganska långt frihetsberövande för en ung människa, säger Claes Borgström, 16-åringens försvarare.

Förutom pojken som sitter häktad misstänkt för mord sitter också en 16-årig flicka häktad misstänkt för anstiftan till mord, alltså att ha fått pojken att döda den 15-åriga flickan. Bevisen för det är framför allt sms som polisen har kunnat läsa i efterhand.

– Det figurerar ju en del uppgifter om att det här skulle vara sms som innehåller uppgifter som kan förstås som att hon lämnar uppdrag till pojken att göra vissa saker. Den tolkningen kan jag ha viss förståelse för Jan Karlsson, som försvarar den 16-åriga flickan.

Vad säger hon om sitt deltagande?

– Jag har valt att inte kommentera det över huvud taget, säger Jan Karlsson.

Det är ovanligt med mord i Sverige och ännu mer ovanligt att både offer och gärningsman är så här unga.

Och Claes Borgström som försvarar den mordmisstänkte pojken är fallet ovanligt tragiskt också.

– Jag det är en tragik. Det är självklart en oerhört tragisk händelse för den dödade flickan och hennes närstående, och även för min klient, den häktade flickan och deras närstående. Det är flera unga människor och deras omgivning som har drabbats av en katastrof, säger Claes Borgström.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se