Georgien

Oppositionens tältläger i Tbilisi har rivits

I Tbilisi i Georgien har myndigheterna rivit ner det tältläger som oppositionen haft framför presidentkansliet i mer än två månader. Oppositionen anklagar polisen för att ha gått mycket brutalt fram.

Sedan den 9 april har det varit dagliga protester i centrala Tbilisi mot president Micheil Saakasjvili och det har även funnits ett tältläger där presidentens kritiker kamperade också på nätterna. Men inte längre.

Nu är tälten bortsopade, några dussintal män, många i polisuniform stormade och rensade platsen och om man ska tro oppositionen blev många av deras anhängare misshandlade och ett antal greps.

Polisen i sin tur hävdar att man ingrep för att det uppstod bråk mellan demonstranter och förbipasserande människor.

En del av tälten var utformade för att likna en fängelsecell, en anspelning på att president Saakasjvili enligt oppositionen blivit allt mer odemokratisk i sin maktutövning. En annan sak de kritiserar honom för är hans sätt att sköta femdagarskriget med Ryssland förra sommaren.

Presidenten säger att det faktum att han tillåtit demonstrationerna visar att anklagelserna om diktaturfasoner är fel. Även tidigare i veckan rapporteras polisen ha misshandlat flera demonstranter svårt.

Oppositionen har stundtals kunnat mobilisera tiotusentals människor på sina protestmöten. Men på senare tid har allt färre personer infunnit sig och frågan är vad som kommer att hända nu när också tältlägret stängts.

En av oppositionsledarna, den kvinnliga tidigare talmannen i parlamentet Nino Burjanadze, säger i varje fall att protesterna ska fortsätta.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se