Ikea lurades på en och en halv miljard

Ikea har lurats på en och en halv miljard kronor i Ryssland. Det avslöjar företagets grundare Ingvar Kamprad i programmet Sommar i P1.

– Vi är lurade riktigt ordentligt när det gäller elleveranser och gasleveranser. En affär som kommer att kosta oss över en och en halv miljard svenska kronor. Jag vet att det blir rättssaker av det. Vi har skaffat egna generatorer. Det har blivit en fruktansvärt dyr historia, säger Ikea:s grunadre Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad har refererat till den ryska marknaden som sitt skötebarn. Men etableringen där har varit långt ifrån problemfri. Den har kantats av byråkratiskt krångel, utpressningsförsök och krav på mutor.

Nu berättar alltså Ingvar Kamprad att Ikea lurats på el- och gasleveranser i landet. Något som kommer att kosta bolaget över en och en halv miljard svenska kronor. En rättsprocess pågår just nu i Moskva, uppger Ikeas pressavdelning.

I dag har Ikea 11 varuhus i Ryssland. Men Ingvar Kamprad stötte på motstånd från styrelsen när han i slutet av 90-talet föreslog fortsatt satsning på landet trots att det befann sig i finansiell kris.

Vid senaste styrelsemötet kom Kamprad med ännu ett förslag som mottogs med viss skepsis av övriga medlemmar.

– Jag kan väl säga att på vårt senaste styrelsemöte föreslog jag att vi skulle öppna en Ikea-anläggning i Iran. Det stötte verkligen på motstånd från deltagarna. Men jag kommer att återkomma till det ärendet. Jag tror att om vi någon gång vill ha rimliga och bra förbindelser i Iran så tror jag att vi ska börja på det här sättet att införa lite av våra seder, vårt tänkande och vårt bruk. Det kan öppna många dörrar som ingen politiker någonsin kommer att öppna. Men det uttalandet får stå för mig själv, säger Ikeas grundare Ingvar Kamprad.

Förslaget om en Ikea-anläggning i Iran lades fram på ett styrelsemöte innan valet i Iran. Men enligt Ikea:s pressavdelning kvarstår förslaget trots den senaste tidens oroligheter.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se