Oljesabotagen i Nigeria fortsätter

Attackerna mot oljepipelines i Nigeria fortsätter. I dag var det italienska Agip som drabbades när den militanta rebellrörelsen Mend sprängde en av bolagets huvudledningar i Nigerdeltat.

Mend har hotat att utöka sina sabotage i regionen, samtidigt som Nigerias president har utlovat amnesti för de rebeller som ger upp den väpnade kampen.

Mend-rebellerna har nu i tur och ordning attackerat amerikanska Chevron, holländska Shell och nu italienska Agip.

Rörelsen för befrielsen av Nigerdeltat, eller Mend, varnar för att de kommer att trappa upp sin aktioner ytterligare och sprida dem till hela regionen.

Mend säger sig kämpa för en mer rättvis fördelning av oljeinkomsterna och målet är att sabotera Nigerias oljekällor och exporten, tills den är noll, säger rörelsen i ett skriftligt uttalande.

Nigeria är en av Afrikas största oljeexportörer, men produktionen har minskat kraftigt till följd av sabotagen. Enligt uppgifter i nigerianska medier har oljeproduktionen minskat till 1,3 million fat per dag. Det är en miljon färre fat per dag än när oljeproduktionen var som störst för tre år sedan.

Efter den senaste attacken har amerikanska Chevron stängt sina operationer i deltat. Sabotagen, liksom minskad efterfrågan och sjunkande oljepriser på grund av den globala ekonomiska krisen, har gjort att Nigerias ekonomi har krympt med 8,5 procent av BNP i år enligt Internationella valutafonden, IMF.

Pressen är stor på president Umaru Yar'Adua att stoppa rebellernas framfart och efter den militära offensiven som har pågått under den senaste månaden, kommer han nu i nästa vecka att erbjuda amnesti för de rebeller som lägger ner sina vapen.

Margareta Svensson Johannesburg
margareta.svensson@sr.se