Ryssland vill öka utsläpp av koldioxid

Rysslands president Medvedev föreslår att Ryssland ska öka sina utsläpp av växthusgaser med 30 procent fram till 2020. Det är den linje som gäller inför FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i höst.

I en tv-intervju som i sin helhet sänds imorgon säger president Medvedev att Ryssland erbjuder sig att minska utsläppen av växthusgaser med 10-15 procent. MEN det är från den nivå som rådde 1990, det vill säga när dåvarande Sovjetunionen hade gigantiska, miljöförstörande industrier.

När de stängdes minskade växthusgaserna radikalt. Om Ryssland 2020 ska ha 10-15 procent mindre utsläpp än 1990 innebär det att jämfört med i dag kommer de i själva verket kommer att öka med 30 procent enligt en beräkning som nyhetsbyrån Reuters gjort.

Ryssland är nummer tre i världen när det gäller växthusgaser efter USA och Kina. Vad Ryssland gör och säger att man ska göra har stor betydelse för jordklotets framtid.

Senare i höst genomför FN sin stora Klimatkonferens i Köpenhamn och utspelet från Medvedev kan ses som Kremls öppningsbud inför förhandlingarna då. Ryssland är det sista av de stora länderna att slå fast sin position.

Utvecklingsländerna vill att industrinationerna tar på sig ett större ansvar och minskar sina utsläpp med 25-40 procent jämfört med 1990. De lär inte bli direkt nöjda med Medvedes bud.

President Medvedev sa att Rysslands förslag innebär en vettig balans mellan hänsyn till klimatet och kraven att ekonomin måste få växa.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostyrom@sr.se