Fortsatt svårt för Ikea i Ryssland

Svårigheterna för Ikea i Ryssland fortsätter också i dag. Det mest akuta problemet nu är att företaget inte får öppna sitt nya varuhus i staden Samara för de lokala myndigheterna. Många svenska företag har problem med korruption i Ryssland.

Ikea har elva varuhus i Ryssland. Det tolfte står sedan länge klar att öppnas i Samara i Volgaområdet öster om Moskva. Det är en jätteanläggning som inkluderar en shoppinggalleria på sammanlagt mer än 100 000 kvadratmeter.

Månaderna går och varuhuset kan inte invigas eftersom man inte får de nödvändiga tillstånden. Just nu får man underkänt eftersom byggnaden inte anses klara av våldsamma stormar, krav som man från Ikea uppfattar som överdrivna. Som av en händelse drabbades dock Samara häromdagen av den kraftigaste orkanen på mycket länge.

Ikea har tidigare avskedat 245 anställda eftersom de inte hade något att göra i väntan på att varuhuset eventuellt kan öppnas. De lokala myndigheterna har förstås en annan syn de menar att det mäktiga Ikea går fram som en buffel.

Bland annat som resultat av problemen i Samara avvaktar nu företaget lite med sin vidare expansion i Ryssland. Ikea har hela tiden haft problem med lokala myndigheter. De har tidigare talat öppet om all korruption som förekommer och att man hela tiden måste betala mutor.

Nästan alla svenska företag som verkar i Ryssland kan berätta liknande historier. Ryssland rankas som ett av de allra mest korrumperade länder i världen, på 147 plats av 180 länder. President Dmitrij Medvedev har pekat ut kampen mot korruptionen som en av hans allra viktigaste uppgifter men ännu utan större framgångar.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se