Somalia vädjar om hjälp mot rebeller

Talmannen i Somalias parlament vädjade i dag om omedelbar militär hjälp från grannländer för att bekämpa militanta islamisters offensiv i landet.

Talmannen Aden Mohamed Nur Madobe vädjade i dag om hjälp utifrån inom 24 timmar. De senaste sex veckorna har omkring 300 människor dödats i strider kring Mogadishu men under de två senaste dagarna har striderna trappats upp ytterligare.

I olika attacker har säkerhetsministern, en parlamentsledamot och huvudstaden Mogadishus polischef dödats. Ett stort antal civila rapporteras också har dödats och norra delen av Mogadishu som tidigare ansetts något säkrare har nu också drabbats av hårda strider.

Talmannens rop på hjälp med att bekämpa de islamistiska rebellerna riktas framför allt till grannländerna Kenya, Djibouti, Etiopien och Jemen.

Kenya meddelade i går att landet inte kommer att sitta passivt om situationen blir så allvarlig i Somalia att säkerheten i hela regionen hotas.

Men en talesman för Shabab-rebellerna som tros ha koppling till al-Qaida varnade direkt för utländsk inblandning. Om Kenya lägger sig i kommer vi att anfalla och förstöra Nairobis högsta byggnader, hotade rebellernas talesman Hasan Yacqub från södra Somalia där Shabab-rebellerna har ett av sina starkaste fästen.

Tomas Johansson
tomas.johansson@sr.se