Nordkorea tros skeppa vapen på fartyg

Den amerikanska marinen följer just nu efter ett nordkoreanskt fartyg, som USA misstänker har vapen ombord en last som i så fall skulle bryta mot FN-sanktionerna. Samtidigt har USA förstärkt missilförsvaret kring Hawaii, av oro för ett nordkoreanskt missilangrepp.

Det nordkoreanska fartyget Kang Nam är det första fartyg som övervakas av den amerikanska marinen, sen FN beslöt om kraftigare sanktioner mot Nordkorea förra veckan.

Enligt amerikansk medier, är Kang Nam känt för att tidigare ha använts till att exportera vapen och vapendelar, något som Nordkorea nu alltså är förbjudet att göra.

Några försök att ta sig ombord för att inspektera det nordkoreanska fartyget har dock inte gjorts. En sådan bordning skulle vara extremt känslig i det spända läge som råder mellan Nordkorea och omvärlden.

Däremot kan USA, enligt tv-kanalen CNN, komma att begära att få inspektera fartyget när det går i hamn. Vart fartyget är på väg, är det dock ingen i omvärlden som vet.

Samtidigt förstärker nu den amerikanska armén missilförsvaret på Hawaii. Den del av USA som ligger närmast nordkorea och som anses vara mest utsatt ifall Nordkorea skulle göra ett försök att skjuta långdistansrobotar mot USA över Stilla havet.

Enligt amerikanska armékällor, är förstärkningen av missilförsvaret på Hawaii delvis ett sätt att avskräcka Nordkorea från en sådan attack, delvis ett sätt att skydda sig mot vad som ses som en oberäknelig nordkoreansk regim.

Det finns misstankar om att Nordkorea förbereder ytterligare ett robottest den närmaste framtiden. Samtidigt råder det stor osäkerhet om hur välutvecklad den nordkoreanska vapenteknologin är och om robotarna över huvud taget kan träffa sina mål.

Nina Benner, New York
nina.benner@sr.se