Regeringen fälldes av Europadomstolen

Den svenska regeringen dömdes under tisdagen av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg för att ha brutit mot de regler som ska skydda den enskildes äganderätt.
Det är en futtig summa pengar. 1 597 kronor, som har fått Sveriges regering på fall i det här målet – men principen är viktig. Det handlar om ett litet svenskt företag i Stockholm som först sattes i konkurs, men som sedan protesterade mot det i Högsta domstolen och där fick rätt. Konkursen var felaktig och upphävdes. Tog pengar i beslag Men kronofogden hade ändå gått in på företagets bankkonto. Där hade man hittat 1 597 kronor som man tog i beslag och använde för att täcka en del av de kostnader för konkursen som hade uppstått innan det stod klart att den var felaktig. Europadomstolen i Strasbourg säger nu i sin dom under tisdagen att den här åtgärden att lägga beslag på de 1 597 kronorna inte skulle ha fått ske. Den innebär en kränkning av de mänskliga rättigheterna, nämligen skyddet av äganderätten och detta är den svenska regeringen ansvarig för. Kunde inte överklaga Regeringens fälldes också på en annan punkt. Företaget som berövades pengarna hade nämligen ingen laglig möjlighet att överklaga kronofogdens intrång på bankkontot och det är ett brott mot de regler som säger att alla som kränks i sina mänskliga fri- och rättigheter ska ha möjlighet att kunna klaga på det i sitt eget land. Regeringen får nu betala 1 800 i skadestånd till företaget och tvingas också stå för rättegångskostnader på ungefär 115.000 kronor.
Jan Mosander jan.mosander@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".