Iran

Statskontrollerad tv bekräftar dödsoffer

Uppdaterad: 16:17
Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om så många som 150 människor. Svenska ambasaden i Teheran uppmanar svenskar i Iran att hålla låg profil och undvika demonstartioner.

En källa på ett sjukhus i Teheran säger till CNN att 19 människor dödades, när polis slog till mot demonstranterna. 

Andra uppgifter till CNN gör gällande att det kan röra sig om så många som 150 döda.

Enligt statskontrollerad tv har 13 "upprorsmakare" dödats när de förskte bränna ner en moské men den uppgiften dementerade senare uppgifterna.

En av de som greps igår vid protestaktionerna i Iran är den förre presidenten Rafsanjanis dotter. Det rapporterar iranska medier.

Hennes far beskrivs som rival till  Ahmadinejad, som vann förra veckans presidentval i Iran. 

Inga utländska reportrar och oberoende medier tillåts rapportera från Iran och det är därför svårt att få rapporterna därifrån bekräftade.

De iranska myndigheterna har beslutat att utvisa Jon Leyne, BCC:s korrespondent i Teheran. Leyne ska enligt myndigheterna bland annat ha "fabricerat nyheter och givit sitt stöd till upprorsmakare"

Ytterligare två framstående journalister greps sent på lördagskvällen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det uppger kolleger på de reformvänliga tidningar som de båda journalisterna arbetar på.

De senaste dagarna ska hundratals regimkritiker, inklusive tidigare uppsatta tjänstemän, journalister och intellektuella, ha omhändertagits av myndigheterna i Iran, enligt AFP.

Enligt rapporterna använde polis som drabbade samman med demonstranterna i Teheran tårgas, vattenkanoner och batonger.

Det finns också rapporter om skottlossning, samtidigt som helikoptrar bevakade demonstrationerna från luften.

Organisationen International Campaign for Human Rights i Iran uppger att ett stort antal demonstranter misshandlats och skadats av säkerhetsstyrkor då de greps när de sökte sjukhusvård.

Enligt organisationen har ett antal skadade demonstranter sökt skydd på utländska ambassader, uppger CNN.

USA:s president Barack Obama som i början på veckan var relativt återhållsam i kommentarer om vad som hände i Iran har nu ytterligare skärpt sin kritik. 

– Den universella mötesrätten och rätten att uttrycka sig fritt måste respekteras. USA ställer sig på samma sida som de som utövar de rättigheterna, säger Barack Obama i ett uttalande.

I ett utspel i Iran i dag svarade president Ahmadinejad att han anser att USA och Storbritannien inte ska lägga sig i landets inre angelägenheter.

Enligt det officiella resultatet vann den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad valet i med 63 procent av rösterna.

Den främste utmanaren Mir Hossein Mousavi fick bara drygt hälften så många röster, 34 procent, trots att en jämn kamp förutspåtts.

Mousavi är populär bland unga och välbärgade i Teheran och andra städer som vill ha reformer och större personlig frihet.

Ahmadinejad har sin maktbas bland de fattigare och på landsbygden, där han vunnit stöd genom frikostiga subventioner.

Presidenten är inte Irans högste ledare, det är den religiöse ledaren ayatolla Ali Khamenei.