Ny gaskris med Ryssland hotar Europa

En ny gaskris kan drabba Europa inom bara några veckor, varnar EU-kommissionen. Ukraina har inte råd att betala för importen från Ryssland och har bett att få låna pengar från EU men har hittills fått nej.

Den sjunde juli ska Ukraina betala nästa gasräkning till Ryssland. Det ukrainska energibolaget säger utan omsvep att man inte har råd och en febril aktivitet pågår nu för att förhindra en ny gaskris. Den skulle också drabba Europa eftersom nästan all rysk gas till EU passerar genom Ukraina.

Regeringen i Kiev säger att man skulle behöva låna mer än fyra miljarder dollar, cirka 30 miljarder kronor, för att klara av räkningen och för att kunna fylla upp sina lager så att det inte blir några leveransstörningar.

EU har hittills sagt nej men har kallat till ett internationellt möte nästa vecka för att eventuellt skaka fram pengar. Ryssland har erbjudit sig att ställa upp med krediter men bara för en del av summan.

Alternativt vill Ukraina att västerländska energibolag för sina medel köper gas från Ryssland och lagrar det i Ukraina. Det största europeiska bolaget, tyska Ruhrgas, har dock redan ställt sig avvisande.

Att Naftogaz, det stora ukrainska gasbolaget, inte kan betala för importen från Ryssland beror i sin tur på att lokala energibolag inte betalar räkningarna till Naftogaz. Situationen kompliceras av att den ukrainska premiärministern Julia Timoshenko och presidenten Viktor Jusjtjenko är oense om hur gasfrågan ska skötas. Dessutom är Ukraina allmänt i en extremt djup ekonomisk kris. BNP har fallit med cirka 20 procent jämfört med förra året.

För bara ett halvår sedan stoppades gasleveranserna till flera EU-länder när en liknande situation inträffade mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland har ofta anklagats för att använda sina energiresurser som politisk påtryckning men den här gången i varje fall verkar det vara en kommersiell konflikt.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se