Fler studentrum byggs i Stockholm

Det står 85 000studenter i landet i kö för en studentbostad och väntetiden kan vara ett och ett halvt år. Det fattas 50 000 studentrum, anser Sveriges Förenade Studentkårer. Men allt är inte nattsvart för i Stockholm byggs nu över 800 studentrum.
Trots 22 500 i kö är Stockholms studentbostäder (SSSB) ett litet ljus i mörkret. Företaget SSSB har börjat bygga 813 nya studentrum i Solna och Täby, en nyproduktion som motsvarar 10 procent av hela beståndet och det är klart för inflyttning redan till våren. Det här är också ett exempel på att regeringens nya investeringsbidrag nu börjar få effekt. – Det är väldigt väsentligt. Varje krona som vi kan minska kostnaden för studenten med är oerhört väl välkommet, säger Lena Boman är VD för SSSB. Är det rent av så att du tror att de här tre projekten inte hade byggts utan det här nya statliga bidraget? – Det hade kunnat stjälpas av att projekten inte hade fått det här bidraget, säger Lena Boman. Statsbidraget blir nästan 60 000 kronor per studentlägenhet mot 40 000 med det gamla stödet. Det här betyder också att hyran kan hållas nere. Högst 3 500 ska de här enrummarna på drygt 23 kvadrat med pentry kosta. Det är till och med lite under vad Sveriges Förenade Studentkårer tycker ska vara maxhyran. Byggkostnader pressas ner Byggkostnaderna hålls nere med prefabricerade modulsystem. Det gamla studentbostadsområdet Kungshamra i Solna från 60-talet förtätas på det här sättet med 575 nya bostäder. En del av nyproduktionen är tvårummare för studentfamiljer. Här är väntetiden tre år i dag mot 18 månader för ett enkelrum. Nu byggs det inga fler nya studentkorridorer med kollektivkök som förr. Men den som accepterar studentkorridor kan med lite tur får en bostad i Stockholm inom en månad säger Lena Boman. Och ett korridorboende kan ha sina fördelar. – Kanske är många i vår kö lite snabba att välja bort det alternativet. Man delar då köket med ett antal andra, men det kan också finnas positiva värden i det. Många som bott på det sättet under sin studietid har många gånger positiva minnen av vad ett korridorliv kan innebära, säger Lena Boman, VD för Stockholms Studentbostäder.
Lars-Erik Backman lars-erik.l.backman@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".