Somalias islamister varnar grannländer

I Somalia varnar islamisterna i rörelsen al-Shaabab landets grannar  för att lyssna på de vädjanden som nu kommit både från den somaliska regeringen och den muslimska organisationen OIC om att skicka trupper till Somalia.  

Under de senaste dagarnas strider har bland andra Somalias säkerhetsminister, en parlamentsledamot och en polischef dödats. 

En talesman för al-Shaabab sa på en presskonferens under söndagen att grannländerna borde akta sig för att skicka militär hjälp.

 – Om ni skickar in era trupper på vår heliga mark så kommer vi att skicka hem dem i kistor, sade talesmannen. 

Helgens vädjan från Somalias övergångsregering till grannländerna att skicka truppförstärkningar inom 24 timmar, möts alltså med hårda ord.

Hittills har Etiopien sagt sig vara berett att skicka in trupper – men bara om FN ger sitt stöd. Och ett sånt beslut från FN lär ta tid.

Just Etiopiens närvaro har varit omstridd och illa omtyckt av den islamistiska al Shaabab-milisen och dess anhängare. De etiopiska trupperna drog sig tillbaka i januari, men Etiopien anklagas för att återigen befinna sig på somalisk mark.

Samtidigt finns en oro i Kenya att konflikten riskerar att spridas.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Kenya berett att förstärka Afrikanska unionens fredsbevarande trupper, som består av bara 4.300 man och att hjälpa till att bygga upp en polisstyrka.

Sedan striderna i Somalia trappades upp i början av maj har omkring 300 människor dödats.

Margareta Svensson Johannesburg
margareta.svensson@sr.se