Mousavi uppmanar till fortsatt kamp

Från Irans huvudstad Teheran rapporteras om sporadisk skottlossning i natt, men enligt vittnen har det inte förekommit några nya demonstrationer sedan i lördags då det blev bråk med polis och säkerhetsstyrkor. Tusentals säkerhetspoliser är utplacerade samtidigt som oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi uppmanar sina anhängare att fortsätta kampen.

"Folk har rätt att protestera mot lögner och bedrägeri", skriver Mousavi i sitt senaste uttalande publicerat på sin tidnings webbsida.

Han varnar även för en splittring mellan folket och de väpnade styrkorna ifall inte polisen upphör med sina arresteringar.

Mousavi håller sig nu undan, i rädsla för att själv bli gripen, och skulle så ske uppmanar han till generalstrejk.

Sedan i lördags står han i direkt konflikt med regimen, och en elit som han själv tillhört. Mousavi kallades efter en vecka med demonstrationer på Teherans gator till ett möte med det mäktiga Väktarrådet.

Men Mousavi dök aldrig upp utan valde att upprepa sina anklagelser om det förekommit valfusk i presidentvalet, och manade till fortsatta protester. Hans krav är att valet görs om.

På Teherans gator drabbade polis och demonstranter samman, enligt myndigheterna dödades tio personer, andra oberoende källor hävdar att det kan vara upp till hundra.

Frågan är vad som nu kommer att hända. Mousavi har fått stöd av moderata mullor som varnar för utvecklingen och i går sade den tidigare presidenten, reformisten Khatami, att det blir svåra konsekvenser ifall människor hindras att uttrycka sina åsikter.

Troligtvis pågår nu en maktkamp bakom stängda dörrar. I lördags greps familjemedlemmar till den mäktiga ayatolla Rafsanjani.

Enligt bedömare är det ett sätt att varna honom för att öppet stödja Mousavi, släktingarna, bland andra en son och dotter, har nu släppts enligt myndigheterna, samtidigt som rapporter vittnar om fortsatta massarresteringar av journalister och personer som står oppositionen nära.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se