Företagare ska få det som i Finland

Efter nejet i folkomröstningen om euron ska regeringen nu se till att svenska företag har minst lika bra skattevillkor som sina finländska konkurrenter. Det slog statsminister Göran Persson fast i samband med dagens regeringsförklaring.
Över fyra miljarder skulle staten alltså gå miste om ifall bolagsskatten sänks till 25 procent. Men det kan bli mer än så. Göran Persson nämnde även utdelningsskatten, arvs- och gåvoskatten och förmögenhetsskatten. Skatten på räntor och aktieutdelningar är 30 i Sverige - 29 procent i Finland. Men finländaren som får en aktieutdelning får dra av för vad bolaget redan betalat i skatt. I Sverige skattas vinsten först i bolaget och sedan beskattas den som får del av vinsten. När det gäller aktievinster är skatten 30 procent i Sverige och 29 procent i Finland. Arvsskatten är i Sverige mellan 10 och 30 procent i Finland mellan 10 och 16 procent. Förmögenhetsskatten är 1,5 procent i Sverige - 0,9 procent i Finland. Martin Ahlquist, reporter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".