Dagmar Hagelins mördare gripen

Den förre marinofficeren Alfredo Astiz har gripits i Argentina. Han misstänks bland annat för att vara ansvarig för svenskan Dagmar Hagelins död 1977, under den argentinska militärdiktaturen.
Alfredo Astiz brukar kallas för den blonde dödsängeln. Han utnyttjade sitt oskyldiga utseende för att göra sig till vän med människorättsaktivister som han sedan förde till Marinens mekaniska skola i Buenos Aires. Ett ökänt fång- och tortyrcentrum under åren av diktatur 1976 - 1983. Dit fördes också svenskan Dagmar Hagelin, trots att Astiz misstagit henne för en annan person. Det var av allt att döma på Marinens mekaniska skola som Dagmar Hagelin dödades. Franska nunnors död Alfredo Astiz har gripits många gånger tidigare. Anklagelselistan mot honom är lång. Förutom mordet på Dagmar Hagelin anklagas han för att ligga bakom två franska nunnors död. Skillnaden den här gången är att de amnestilagar som tidigare skyddat honom, nu har upphävts av kongressen. Den här gången kan alltså rättegången leda till ett straff. Fler gripna Förutom mot Astiz utfärdades i går arresteringsorder mot ytterligare tolv marinofficerare, som också anklagades för de brott som begicks på Marinens mekaniska skola under de sju åren av militärdiktatur. Men dessutom riskerar Astiz att utvisas till Frankrike för att ställas till rätta där.
Lars Palmgren, Santiago lars.palmgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".