Högre risk att dö i hjärtinfarkt på Gotland

Risken att dö om man får en hjärtinfarkt är högre i vissa landsting än i andra. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen. De som drabbas av en infarkt på Gotland eller i Skaraborg dör i högre utsträckning än människor i Uppsala och Östergötland.
– Det kan bero på flera olika faktorer. En faktor är hur snabbt patienten söker vård när de känner symptom men det kan också bero på hur väl ambulansverksamheten fungerar och hur väl patienterna tas om hand när de väl kommer in på sjukhuset, säger Måns Rosén, chef för Epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen. Dödligheten sjunker totalt sett Undersökningen visar att avsevärt fler dör av sin infarkt i vissa områden. Av de som får hjärtinfarkt i Skaraborg dör närmare 40 procent medan bara 30 procent dör av infarkt i Uppsala. Men den visar också att dödligheten i hjärtinfarkt sjunkit i alla landsting under 1990-talet. Det innebär att 3 500 fler överlevt sin infarkt och att Sverige tillhör de länder i världen som är bäst på hjärtinfarktvård. Påverkas av resurser och kompetens Men utgången av en infarkt påverkas alltså dels av vårdens resurser som till exempel möjlighet till ballongvidgning av hjärtats blodkärl, dels av kompetensen hos personalen och ambulansverksamhetens effektivitet. Vad patienten själv gör är också viktigt, säger Måns Rosén vid Socialstyrelsen. – Det patienterna kan göra, det är när de känner symptom, till exempel bröstsmärtor, så ska man söka vård omedelbart. Sedan få man hoppas att sjukvården tar väl hand om dem, säger Måns Rosén.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".