Svenska skogen en bristvara

Den svenska skogen räcker inte längre till för industrins behov. Den varningen utfärdar Skogstyrelsen. För första gången någonsin är behovet av skogsråvara större än vad som är möjligt att avverka. Orsaken är att efterågan ökat samtidigt som skogsägarna varit dåliga på återplantering, säger generaldirektören för Skogstyrelsen.
– Jag bedömer att det är allvar. Vi har en kapacitet inom vår industri och vi har en stor efterfrågan inom energisektorn och vi har inte svenskt virke som vi kan leverera, säger Göran Enander som är generaldirektör på Skogstyrelsen. Energiråvara och pappersmassa Skogen har blivit allt mer attraktiv som råvara inte bara för träindustrin och som pappersmassa utan numera också som energiråvara till exempel biobränsle. Det ledde förra året till den största avverkningsmängden någonsin i Sverige, 83,5 miljoner kubikmeter, ändå räckte det inte till utan räddningen blev importen från Ryssland och Baltikum. Kan inte öka mer Skogsstyrelsen konstaterar nu i den rapport som presenteras vid en skogskonferens på onsdagen att Sverige nu inte kan öka avverkningen mera utan att återväxten hotas. Avverkar vi mer, kommer skogsreserverna helt enkelt krympa för mycket med tanke på framtiden och de miljömål som finns och Göran Enander befarar att importen på sikt kommer att minska när länderna österut själva behöver virket. Med tanke på att skogen fortfarande är Sveriges viktigaste exportindustri ser Skogstyrelsen situationen som allvarlig, där miljömålet och industrins behov nu riskerar att hamna på kollisionskurs. Många slarvar med återplantering Ett av problemen har varit att många skogsägare slarvat med återplantering och röjning men Göran Enader vill också tvinga fram politiska lösningar på problemet. – Vi kommer att behöva en kraftig satsning på virkesproduktion men samtidigt så är det mycket som talar för att vi kommer att ha högre miljöambitioner framöver. Detta är svårt att förena och kan bara lösas i en politisk process den här avvägningsproblematiken, säger Göran Enander på Skogstyrelsen.
Daniel Rundqvist, Jönköping daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".