Attentat mot Ingusjiens president

Uppdaterad: 12:16
Presidenten i den sydryska republiken Ingusjien skadades allvarligt i dag vid ett mordförsök. En kraftig bomb exploderade när hans bil passerade. Det här är bara det senaste i en lång rad attentat på senare tid i det oroliga ryska Kaukasus.

Presidenten, Junus-Bek Jevkurov, befinner sig på sjukhus, han har just opererats och läkarna säger att operationen gått bra, säger Jevkurovs presstalesman. Enligt de officiella bulletinerna är presidentens tillstånd allvarligt men inte livshotande. Man planerar nu att flyga honom till Moskva där han kan få mer kvalificerad vård.

Enligt talesmannen dödades presidentens chaufför vid explosionen och flera människor ska ha skadats.

Bombattentatet ägde rum på morgonen lokal tid utanför huvudstaden Nazran. Enligt ögonvittnen ska sprängladdningen ha utlösts efter att en bil ha kört in i Jevkurovs kortege. Den ryska polisen säger att det kan ha varit en självmordbombare bakom ratten. På TV-bilder ser man ett helt utbränt bilvrak som flugit av vägen och hamnat i en grässlänt.

Det är inte känt vem eller vilka som ligger bakom attentatet. Ingusjien, som är grannrepublik till Tjetjenien, har de senaste åren blivit det mest oroliga området i ryska Kaukasus. Bara den senaste månaden har en rad attentat ägt rum här. Bland annat har en tidigare vice premiärminister mördats. I närbelägna Dagestan dödades nyligen inrikesministern.

Jevkurov utsågs för mindre än ett år sedan med uppgift att stabilisera situationen i republiken. President Dmitrij Medvedev uttalade sig snabbt och kallade attentatet ett terrordåd och han gav polisen och säkerhetstjänsten FSB order att få läget i Ingusjien under kontroll.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se