USA stoppade FN-skydd för Arafat

En resolution i FN:s säkerhetsråd om att den palestinska presidenten Yassir Arafat måste skyddas stoppades i natt av USA:s veto.
Ockupationsmakten Israel måste avstå från att deportera president Arafat och upphöra med alla slags hot mot honom. Det var innehållet i ett resolutionsförslag som Syrien och Sudan la fram i natt i säkerhetsrådet. Elva av säkerhetsrådets 15 medlemmar röstade för och tre avstod. Men eftersom USA använde sin vetorätt, föll resolutionen. Israel hotar döda Arafat Resolutionsförslaget kan ses som en direkt reaktion på Israels beslut att landsförvisa Arafat och att vice premiärminister Ehud Olmert i söndags sagt att en möjlighet är att döda Yassir Arafat. USA:s FN-ambassadör John Negroponte sa efter omröstningen att USA inte stöder, som han uttryckte det, eliminering eller förvisning av Arafat, men att USA inte kunde stödja resolutionen eftersom den inte samtidigt namngav och tog avstånd från palestinska terrorgrupper som Hamas och al-Aqsa brigaderna. Storbritannien beklagar vetot Storbritannien, som är ordförande i säkerhetsrådet, beklagar att man inte fick igenom ett kompromissförslag. I fredags enades alla säkerhetsrådsmedlemmar om ett uttalande mot Israels utvisningsbeslut mot Arafat, men diplomatisk valhänthet stjälpte nattens resolution. – Det ger helt fel signaler. Vi är alla överens om att det vore fel att utvisa Arafat, säger Bulgariens FN-ambassadör Stefan Tafrov.
Thomas Nordegren thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".