Svag ljusning i Rysslands ekonomi

Även i Ryssland spekuleras det nu i att det värsta är över med den ekonomiska krisen. Detta efter att arbetslösheten överraskande har sjunkit lite.

Det är verkligen en marginell förbättring, den ryska arbetslösheten har sjunkit från 10,2 procent i april till 9,9 procent i maj, visar de allra senaste siffrorna. Den lilla nedgången har ändå givit upphov till optimism, speciellt eftersom de flesta analytiker hade räknat med en liten uppgång.

Dessutom ökade både investeringarna och detaljhandeln i maj jämfört med månaden innan och varslen har börjat gå ner. En optimistisk tolkning är att det innebär att den ryska ekonomin nått eller börjat närma sig botten.

Fast det är ändå ingen som tror det blir någon tillväxt i år, först nästa år i bästa fall. Arbetslösheten är förstås fortfarande ett stort problem, 7,5 miljoner människor saknar jobb och sedan krisen inleddes har 3 miljoner förlorat sina arbeten.

Och om det verkligen är botten så är den djupt ner, den ryska industriproduktionen ligger till exempel 17 procent lägre än den gjorde för ett år sedan.

Bedömningarna av konjunkturläget i Ryssland är naturligtvis lika skakiga som i övriga världen och mycket hänger på hur oljepriset utvecklar sig. Ingen kan förstås heller utesluta att krisen kommer tillbaka i en andra omgång. Man kan också notera att Moskvabörsen som stigit nästan hela året, har gått tillbaka kraftigt den senaste månaden.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se