FN kritiserar rivning av afgansk stadsdel

I Afghanistans huvudstad Kabul får regeringen nu skarp kritik från FN och människorättsgrupper. Skälet är att fattiga människor drivs bort från sina hem i en stadsdel för att bereda plats för nya hus åt ministrar och mäktiga krigsherrar.
Ekots utsände i Kabul träffade en man som just förlorat sitt hem. – De kom tidigt i gryningen med en bulldozer när vi låg här och sov, mina åtta barn också, säger Abdul Sabur och pekar på ruinerna av vad som var hans kök. Ett 50-tal fattiga familjer blev hemlösa i förra veckan här i Sherpur, en del av centrala Kabul. Många av dem har bott här i 20 år. – Jag vet inte vad det ska bli av oss och vi har ingenstans att ta vägen, säger Abdul Sabur. Hans familj bor ännu så länge kvar i ruinerna, medan byggarbetarna rycker allt närmare. Polisen misshandlade flera av invånarna här när de protesterade mot rivningen, men motståndet var förgäves. Byggandet har börjat Byggandet av nya bostäder här har redan börjat. Där ska bland annat sju ministrar i den USA-stödda regeringen och ett antal krigsherrar bo. FN fördömer fördrivningen av de fattiga människorna i Sherpur. En FN-rapport säger att detta bara är det senaste exemplet på maktfullkomlighet och korruption bland Afghanistans nya ledare. FN-sändebudet Lakdhar Brahimi säger att det måste bli ett stopp på det illegala övertagandet av människors mark och hem av regeringsfigurer och krigsherrar. Presidenten kritiserar bostadsrofferi Den respekterade presidenten i Afghanistan, Hamid Karzai, uppges vara mycket upprörd över sina ministrars agerande. Han har begärt en utredning om rivningen av bostäderna i Sherpur, och påmint ministrarna om sitt ansvar att hjälpa de fattiga i stället för att roffa åt sig egendom. För familjerna här i Sherpur är presidentens ord knappast någon tröst. Byggandet av lyxbostäder åt de mäktiga fortsätter i ruinerna av husen som tillhörde Abdul Sabur och hans grannar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".