Kritik mot fotboja för unga

Unga brottslingar ska kunna dömas till fotboja i stället för vård. Det anser justititeminister Beatrice Ask. Men förslaget får nu kritik.

– Erfarenheter från England visar att det inte är ett bättre alternativ än sluten ungdomsvård. När du får sluten ungdomsvård finns det krav på att utbildad personal ska vara där. Du ska få rehabilitering och hjälp, säger Maryam Yazdanfar, socialdemokratisk riksdagsledamot i justitieutskottet.

Och det tror du inte att man får med en fotboja?

--Nej, man blir ganska mycket lämnad åt sitt öde.

På torsdag ska regeringen inleda en översyn av det svenska straffsystemet. Då ska frågan om fotboja för ungdomar utredas. Justitieminister Beatrice Ask (M) tycker att det behövs fler alternativ till straff för unga som begått brott.

- Jag tror vi måste jobba mycket mer med att se till att unga som har begått brott faktiskt anpassar sig till det vanliga livet. Då är det bra om vi istället för att låsa in dem har möjlighet att hålla koll på att de uppför sig och inte gör fel saker under en period, kanske med fotboja, säger justitieminister Beatrice Ask.

Mikael Fernebeck dömdes till fängelse för mened när han var 21, år 2004. Men han slapp sitta inspärrad, i stället för fängelse fick han fotboja och med det elektronisk övervakning dygnet runt. Han menar att det krävs disciplin för den som har fotboja, något som ungdomar saknar.

– Unga människor ger oftare efter för grupptryck. Deras polare ringer och säger "vafan, kom ut och ta en cigg", och nio gånger av tio tror jag att de kommer gå ut. Inte första dagen, inte andra dagen. Kanske inte första månaden med fotboja, men nog femte veckan när det börjar bli ganska tråkigt att sitta inne, säger Mikael Fernebeck.

Sofia Tanaka
sofia.tanaka@sr.se