Piratpartiet siktar på kommunalval

Piratpartiet siktar inte bara på att komma in i riksdagen nästa höst. Partiet räknar också med att ställa upp i valet till kommuner och landsting.

Kommer Piratpartiet in där kommer man bland annat att driva frågan om att byta ut många av kommunernas och landstingens datorprogram, säger partiledaren Rick Falkvinge.

– Skolor ska i första hand använda fri mjukvara och öppen källkod. Samma sak med den kommunala förvaltningen. Så länge kommuner använder programvara som de inte har full kontroll över på sina datorer så är det inte kommunen som styr, utan det är de som tagit fram programvaran som styr, säger Falkvinge.

Det handlar alltså om att byta ut licensierade datorprogram mot program med så kallad öppen källkod. Program som kan ändras av användarna själva och som, om de inte är helt gratis, är mycket billigare än licensierade program. Redan i dag använder många kommuner sådana program.

Piratpartiet har ännu inte tagit fram något kommunpolitiskt program, men partiledningens inriktning är att de lokalavdelningar som så önskar ska kunna ställa upp i kommun- och landstingsval i valet nästa höst.

Skulle partiet då bara komma i närheten av de 7,1 procent man fick i EU-valet innebär det flera hundra mandat i kommuner och landsting. Ambitionen blir då enligt Rick Falkvinge att precis som på riksplanet hoppas på en vågmästarroll, ställa hårda krav på de egna hjärtfrågorna och sedan lojalt stödja den sida som varit mest tillmötesgående.

– Vi kommer i sådana fall använda samma vågmästarstrategi i kommuner som i riksdagen. Även i riksdagen kommer det vara massor av frågor som vi upplever som mördande tråkiga. Om vi sitter och diskuterar socialförsäkringens 21:a paragraf, som vi ärligt talat är helt ointresserade av, är det inte omöjligt att vi bara lyssnar på hur regeringen säger åt oss att rösta i den koalition som vi har ingått i. Mot att vi får igenom våra frågor i den regeringskoalitionen.

– Om vi sitter som linjedomare för att bevaka medborgarrätter så innebär det att det dyker upp massor av frågor där vi inte har något att tillföra, säger Rick Falkvinge.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se