Finland vill locka till sig svenska företag

I tisdagens regeringsdeklaration presenterade statsminister Göran Persson ett tiopunktersprogram för att stimulera företagandet i Sverige och få fart på tillväxten. Bland annat handlar det om att ha företagsskatter som kan konkurrera med eurolandet Finland, inte minst då bolagsskatten.
I Finland är diskussionerna efter det svenska nejet i full gång. Statsminister Göran Perssons besked om att skatterna på företagsområdet ska ses över har fått finländska politiker att gå till motangrepp. ”Om Finland är mer innanför än vi måste vi hitta lösningar som balanserar”, sa Göran Persson på tisdagen apropå konkurrensläget efter euroomröstningen. I Finland konstaterar man redan som svar att det inte finns några skäl till varför näringsliv eller politiker skulle sitta med armarna i kors. Vill balansera Också här känner man behov av att, med Göran Persons ord, ”balansera” förhållandet med grannlandet, det vill säga gentemot Sverige. Kimmo Sasi, tung parlamentariker, moderat samlingspartist och utrikeshandelsminister fram till i våras, säger det rakt ut. Finland erbjuder samma lagstiftning som Sverige. Här kan man arbeta i svenskspråkig miljö, med mindre trassel med två valutor för företag som jobbar mest ner mot kontinenten. Sänkta skatter Kimmo Sasi uppmanar därtill regering och riksdag att sänka skatterna där det behövs, så att fler företag eller huvudkontor i svensk-finska koncerner flyttar till Helsingfors. – Speciellt i sådana företag som har sina huvudaktiviteter i Finland och Sverige borde ägarna fundera på om de ska placera sitt huvudkontor i Helsingfors, säger Kimmo Sasi. Och därför borde finländska staten arbeta aktivt för att de skulle göra så? – Jag tycker att det är politiskt viktigt att vi ser till att det inte finns några ekonomiska eller skattemässiga hinder som förhindrar finsk-svenska företag att placera sig, sina aktiviteter och sitt huvudkontor i Helsingfors, säger Kimmo Sasi.
Bengt Lindroth, Helsingfors bengt.lindroth@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".